Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestování po Skotsku - Edinburgh

  Navštivte nejkrásnější a nejromantičtější město Skotka. Město nádherných historických památek, romantických zákoutí a hřbitovů, kde regulérně straší. Nasajte atmosféru a vraťte se v čase o staletí zpět. 

 

Já jsem Edinburgh navštívila několikrát a pokaždé jsem se tam ráda vracela. Milovala jsem toulky starobylými ulicemi a uličkami kamenných domů z nichž podle místních v každém druhém straší.

Hezká je procházka po Princes street kolem památníku Waltera Scotta, z něhož je krásný výhled na hrad a dále přes park Princes Street Gardens nahoru k hradu, nebo na opačnou stranu na vrch Calton Hill, kde můžete obdivovat památníky National Monument nebo Nelson Monument, projít se kolem observatoře a pokochat se nádherným pohledem na město.

Edinburgh je město tří hradů. Ten největší a nejznámější, Edinburgh Castle je dominantou, která majestátně shlíží na starobylé ulice a zelené parky z vysoké tmavě šedé skály, na které byl před staletími postaven. První písemné zmínky o pevnosti na tomto místě sahají až do 7. století. V dnešní době hrad nabízí spoustu zajímavostí. Můžete si zde prohlédnout korunovační klenoty, navštívit vojenské muzeum nebo nestarší kostel v Edinburghu St.Margaret´s Chapel a mnoho jiného.

Druhý hrad, nebo spíše palác Holyroodhouse je dosud sídlem královny během jejích pobytů ve Skotsku. Velká část komplexu je vřejnosti přístupná a upomíná mimo jiné na období, kdy zde žila skotská královna Marie Stuartovna. Je zde dokonce k vidění její kazeta na šití a výšivky.

Právě v Holyroodu došlo k vraždě královnina tajemníka Rizzia, kterého nechal zabít její manžel lord Darnley.

Původně na tomto místě bylo opatství z 12. století, jehož zřícenina zde stojí dodnes. Podle pověsti se král David I., který byl ve zdejších lesích na honu dostal do nebezpečí a ve chvíli, kdy se situace zdála beznadějná, vběhl mu do cesty bílý jelen, se zlatým křížem mezi parohy a zachránil ho. Král na tom místě z vděčnosti založil opatství, které nazval Holyrood- Svatý kříž.

I třetí hrad – Craigmillar Castle hrál důležitou roli v dějinách Skotska, ale dnes z něj již zbyla jen zřícenina, která je však udržovaná a veřejnosti přístupná..

Asi nejznámější ulicí Edinburghu je Royal Mile, která vede historickým centrem města od hradu až k Holyroodu. Jsou zde obchůdky, restaurace, různí pouliční umělci a stánky s drobnými uměleckými předměty a šperky a také dům, ve kterém kdysi žil fanatický náboženský reformátor a zakladatel skotské presbyteriánské církve John Knox. Dnes je v domě muzeum Johna Knoxe.

Jen pár kroků od centra města se překvapivě můžete ocitnout v kouzelné středověké vesnici Dean Village, kde dosud stojí několik starých mlýnů na divoké řece Leith.

Tajemně působí staré hřbitovy, kde lze najít náhrobky různých historicky známých osobností a všeobecně se věří, že na nich straší.

Nejznámější a údajně dokonce nejstrašidelnější hřbitov na světě je Greyfriard´s. V roce 1679 za vlády Karla II. docházelo k velkému pronásledování presbyteriánů, kteří byli zavíráni do vězení, mučeni a popravováni. Když byla vězení plná zavírali je na hřbitově Greyfriard´s, kde nedostatkem jídla a bez přístřeší většina z nich nepřežila zimu. Kdo přežil, byl popraven. Od těch dob jejich duše nenalezly klid a na hřbitově straší.

Nejvíce mrtvých měl na svědomí soudce sir George Mackenzie, zvaný krvelačný. Když zemřel, byl pochován do  hrobky na témž hřbitově, kde byly pohřbeny ostatky jeho obětí.

V r. 2006 se do hrobky vloupal bezdomovec a od té doby se její okolí stalo nejnebezpečnější částí hřbitova.

Návštěvníci, kteří tam přišli byli napadáni neznámou silou. Ze hřbitova prchali zbiti, pokousáni, s oděrkami, škrábanci a podlitinami. Úřady byly bezradné, dokonce povolaly kněze vymítače ďábla, ale ani ten neuspěl a po několika dnech zemřel na infarkt. Město vydalo prohlášení, že na hřbitov je vstup povolen jen na vlastní nebezpečí a část hřbitova, kde je Mackenzieho hrobka nechalo uzavřít..

Tato část hřbitova je dnes oddělena bytelnou mříží a nápis na bráně informuje, že vstup je možný pouze s průvodcem v určitých uvedených hodinách a osobám nervově labilním a kardiologicky nemocným je přímo zakázán.

 

Edinburgh nabízí také spoustu možností různých výletů do okolí. Městskými autobusy se dostanete prakticky kamkoliv.

Firth of Forth je kouzelné místo na pobřeží , kde se vám naskýtá úchvatný pohled na tři dlouhé mosty přes ústí řeky Forth, která se zde vlévá do Severního moře. Známý je hlavně železniční most, který byl postaven v r. 1890. Nejnovější třetí most byl dokončen teprve zcela nedávno. 

Další zajímavostí na okraji Edinburghu je zřícenina hradu Roslyn a Roslynská kaple, známá z knihy Da Vinciho kód. Podle legendy je pod jejími základy zakopán bájný Svatý Grál. V době mé návštěvy byla kaple obestavěna lešením a probíhala zde rozsáhlá rekonstrukce. Vnitřní prostory však byly přístupné a skutečně stály za vidění.

 

Zajímavostí, se kterou jsem se jinde nesetkala jsou odsvěcené kostely sloužící jako divadla, koncertní síně nebo restaurace. Po prvním dojmu znesvědcení jsem musela uznat, že jsou tyto prostory zajímavě a účelně využity.

V Edinburghu nelze zabloudit. I kdybyste ten pocit měli, stačí sednout si někde na lavičku a roztáhnout mapu města a v tu chvíli si někdo přisedne a ptá se vás, co hledáte.

Skoti jsou dobrosrdeční a komunikativní, takže se to obvykle neodbude pouze radou, ale rozvine se konverzace v mezích vašich jazykových znalostí.

Jsou zvědavi odkud jste, co tam děláte, dost často uslyšíte, že navštívili Prahu nebo jiné české nebo slovenské město. Poptají se, co už jste v Edinburghu viděli a doporučí, kam byste se určitě ještě měli podívat.

Naplánujte si návštěvu Edinburghu v době některého z festivalů, kterých se tu koná každoročně několik. Nejznámější a nejvyhledávanější je Edinburgh Fringe, který patří mezi největší kulturní události na světě a každý rok v srpnu přiláká do Edinburghu zhruba milion návštěvníků.

Ve všech divadlech a koncertních síních se hraje několik představení denně, otevřeny jsou všechny galerie. Na některá představení a do vybraných galerií je vstup zdarma.

Další velmi oblíbený festival je Homecoming Scotland , na který se sjíždějí Skotové z celého světa. Ustrojeni do kiltů v barvách podle příslušnosti ke starým skotským klanům pochodují za zvuku dud městem v nekonečném průvodu.

Známý je i Edinburghský filmový festival, který se koná každoročně v červnu nebo Hudební festival Edinburgh Jazz and Blues Festival, kdy odevšad zaznívá nádherná rytmická hudba.

Málokteré město vám může nabídnout tak pestrou paletu zážitků jako Edinburgh.

 

 

 

Autor: Marie Kubešová | neděle 7.2.2016 0:00 | karma článku: 13,69 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

O bohaté historii a úžasných památkách Říma toho bylo napsáno nepočítaně. Nic ale nemůže dostatečně vylíčit skutečnost. Do Říma prostě musíte jet a vidět ho na vlastní oči.

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32 | Přečteno: 294x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

Toto povídání je staré 10 let a mým blogům se poněkud vymyká. Ale protože je bohužel stále spousta lidí, kteří bojují s nemocí, jejíž název, snad z pověrčivosti, zásadně nevyslovuji, je toto téma stále aktuální.

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Osobní

Marie Kubešová

Žamberk

V údolí Divoké Orlice, na křižovatce obchodních cest z Čech na Moravu a do Kladska, na místě bývalé slovanské osady, vzniklo ve druhé polovině 13. století německé městečko Senftenberg.

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

je barokní, původně lovecký zámeček, který najdeme nedaleko Prahy, na vrchu Čihadlo u Lysé nad Labem.

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

je dalším typem na výlet do okolí Chrudimi. Městečko, ležící na úpatí Železných hor, má zajímavou historii, krásně opravenou židovskou synagogu a židovský hřbitov.

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Akční důchodkyně, vášnivá milovnice života a cestování.

Seznam rubrik