Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestování po Skotsku - Glasgow

Přijedete-li do Glasgow vlakem, okouzlí vás už samotné nádraží Central Station. Krásná, historická budova vás překvapí zajímavým pojetím i svou rozlehlostí.  

Do Glasgow jsem jela nabitá dojmy z pohádkového Edinburghu a byla jsem zvědavá, jak na mne zapůsobí. Měla jsem trochu obavu, že uvidím strohé průmyslové město, které mne ničím nezaujme.

Ale je to město dvou tváří: ta jedna, průmyslová je plná nejrůznějších výrobních závodů, dělnických čtvrtí a sociálních problémů, ta druhá je živá, moderní metropole navazující na krásné historické jádro.

Glasgow založil podle pověsti svatý Mungo, který zde v 6. století nechal postavit kostel a založil opatství, na jehož místě dnes stojí známá Katedrála Svatého Munga. Jako jedna z mála je zachovaná skutečně ve svém původním stavu. Skotští zedníci a kameníci ji prý uchránili vlastními těly před následovníky církevního reformátora Johna Knoxe, kteří likvidovali a ničili vše co bylo původně katolické.

Ke katedrále jsme dorazili bohužel až kolem půl páté odpoledne, kdy už nás nepustili dovnitř. Dělají tam komentované prohlídky trvající asi půl hodiny a poslední skupina byla vpuštěna těsně před naším příchodem.

Prohlédli jsme si tedy alespoň Nekropoli- nádherný starý hřbitov, kde jsou pochovány různé významné osobnosti města. Je mimo jiné zajímavý i tím, že jsou zde pochováni lidé různých náboženských vyznání. Na hroby pod sebou zhlíží z vysokého podstavce John Knox, zarputilý pronásledovatel katolíků a úhlavní nepřítel skotské královny Marie Stuartovny.

Naproti katedrále stojí nejstarší dům v Glasgow, ale i ten jsme si bohužel mohli prohlédnout už jen zvenku.

Glasgowská univerzita byla založena v roce 1451 a dodnes patří mezi věhlasné vysoké školy, kde se vzdělávají studenti z celého světa. Tvoří ji rozsáhlý areál nádherných historických budov, který je obklopen rozlehlým krásně udržovaným parkem. Jako většina škol, které jsem ve Skotsku viděla, i tato vypadá jako nějaké zámecké sídlo.

 

 

Architektura města na mnoha místech nese stopu zdejšího rodáka známého secesního architekta, dizainera a malíře Charlese Rennieho Mackintoshe.

 

Zajímavé je náměstí George Square. Stojí zde budova radnice a Galerie moderního umění. Náměstí zdobí sochy různých známých osobností jako královna Viktorie a její manžel princ Albert, Walter Scott, skotský básník Robert Burns a mnozí jiní.

Krásná je Glasgowská botanická zahrada, která byla založena v r. 1817. Je zde k vidění mnoho zajímavých a vzácných druhů stromů a květin a je hojně využívána obyvateli Glasgow k procházkám a odpočinku.

Další oblíbenou rekreační zónou je park Glasgow Green, který je známý zejména tím, že se zde každoročně koná dudácký festival Pipe festival of Glasgow Green.

Uprostřed parku je velká restaurace s pivovarem, kde čepují pivo nejrůznějších značek světlé nebo tmavé Ale. Když se nemůžete rozhodnout, které pivo si z té bohaté nabídky vybrat, nalijí vám do malých skleniček vzorky všeho co čepují, abyste mohli všechny ochutnat a pak se rozhodnout.

V Glasgow se mezi jiným také vaří nejoblíbenější skotské pivo Tenants. Pivo se zde nejen vaří, ale také hojně pije. Je však třeba vědět, že pokud si objednáte beer, dostanete tmavé pivo nebo Ale.

Chcete-li klasické světlé pivo, musíte si objednat Lager a nenechat se vyvést z míry tím, že nemá žádnou pěnu. Zato zde nikdy nedostanete podmíráka – sklenice jsou vždycky plné až po okraj.

Pro milovníky sladkého je skotským hitem číslo jedna Deep Fried Mars Bar. Je to čokoládová tyčinka Mars, nejprve hluboce zmražená a pak máčená v pivním těstíčku ( stejném jaké používají na ryby) a usmažená. Vymysleli to v devadesátých létech v nějakém Fisch and Chips shopu a stalo se to zejména mezi turisty velmi populární lahůdkou, něco jako je u nás trdelník.

Okolí Glasgow nabízí nespočet zajímavých a příjemných výletů.

Přímořské lázeňské městečko Helensburgh bylo v 18. a 19. století nejoblíbenějším letoviskem bohaté Glasgowské aristokracie. Dnes je zajímavé zejména blizkou vojenskou základnou s ponorkami v zálivu.

Současnou nejoblíbenější letní rekreační destinací obyvatel Glasgow je nádherná pláž u přístavního města Troon. Studená voda Severního moře sice na koupání moc není, ale pláž je v horkých letních dnech vždycky plná. Troon je známý také svojí golfovou historií- golfový klub zde byl založen už v roce 1878.

Krásný tip na výlet jsou vodopády Falls of Clyde. Naučná stezka k vodopádům vede ze starobylé vesnice Lanark, kde dosud stojí mlýn, kterým bývaly poháněny stroje na zpracování bavlny. Jsou zde k vidění různé přírodní zajímavosti, můžete spatřit dokonce orlí hnízdo ve skále.

Hezký výlet je na Campsie Glen, odkud je krásný výhled na Glasgow a na druhou stranu široko do kraje. Lze odtud vidět i hrad Lennox Castle, ke kterému vede nádherná trasa lesem plným rhododendronů. Rhododendrony zde rostou divoce všude kam se podíváte, asi tak jako u nás černý bez. My jsme měli štěstí, že právě kvetly. Vidět všude ty obrovské kvetoucí keře je skutečně zážitek, který bych každému přála.

Hrad má zajímavou historii. Postaven byl kolem roku 1840 a za 1. světové války byl zkonfiskován pro účely vojenského špitálu. Od té doby sloužil střídavě jako nemocnice, porodnice nebo ústav pro duševně choré až do r. 2002. V r. 2008 byl těžce poškozen požárem a dnes je zarostlý křovím uprostřed lesa a je těžké si představit, že to není tak dávno, kdy zde bylo funkční zdravotnícké zařízení.

Je toho ještě hodně, co jsem v Glasgow a jeho okolí nestihla navštívit. Doufám, že budu mít ještě někdy příležitost opět se tam podívat.

 

 

 

 

Autor: Marie Kubešová | úterý 8.3.2016 19:56 | karma článku: 15,75 | přečteno: 3300x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

O bohaté historii a úžasných památkách Říma toho bylo napsáno nepočítaně. Nic ale nemůže dostatečně vylíčit skutečnost. Do Říma prostě musíte jet a vidět ho na vlastní oči.

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32 | Přečteno: 294x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

Toto povídání je staré 10 let a mým blogům se poněkud vymyká. Ale protože je bohužel stále spousta lidí, kteří bojují s nemocí, jejíž název, snad z pověrčivosti, zásadně nevyslovuji, je toto téma stále aktuální.

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Osobní

Marie Kubešová

Žamberk

V údolí Divoké Orlice, na křižovatce obchodních cest z Čech na Moravu a do Kladska, na místě bývalé slovanské osady, vzniklo ve druhé polovině 13. století německé městečko Senftenberg.

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

je barokní, původně lovecký zámeček, který najdeme nedaleko Prahy, na vrchu Čihadlo u Lysé nad Labem.

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

je dalším typem na výlet do okolí Chrudimi. Městečko, ležící na úpatí Železných hor, má zajímavou historii, krásně opravenou židovskou synagogu a židovský hřbitov.

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Akční důchodkyně, vášnivá milovnice života a cestování.

Seznam rubrik