Marie Kubešová

Alhambra - Granada, Španělsko

4. 02. 2017 0:00:00
Alhambra je absolutní světový unikát svého druhu. Je to největší dosud zachovaný maurský hrad na světě. Komplex nádherných paláců a krásných zahrad se rozkládá na ploše 142 000 m2.

Do Granady jsme dorazili jedno letní odpoledne uprostřed sezóny, aniž bychom si předem jistili, že vstupenky do Alhambry je třeba zajistit několik dnů předem.Alhambra

Pouští tam pouze omezené množství turistů a to ve dvou prohlídkových turnusech, jeden dopolední, druhý odpolední. Prohlídka trvá skutečně půl dne.

Nejdřív na nás padla beznaděj, ale pak jsme vyrazili nahoru stinným parkem, abychom si prohlédli alespoň volně přístupné vnější prostory hradu. A zážitek to byl nezapomenutelný.

O Alhambře už toho bylo napsáno mnoho a spoustou podrobných informací a krásných fotek se to na internetu jen hemží.

Já to vezmu tedy pouze ze svého pohledu, který mi omezený čas a možnosti prohlídky dovolily.

Alhambra je nádherný starý maurský hrad, který stojí na kopci nad Granadou, starobylým, kdysi muslimským městem, rozkládajícím se na úpatí pohoří Sierra Nevada.

V dobách, kdy byla Granada jediným nezávislým muslimským emirátem na území Španělska, byla také jedním z nejbohatších středoevropských měst a důležitým střediskem kultury, umění a věd. To vše až do roku 1492, kdy byla dobyta katolickými vojsky Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské.

Následovala násilná rekatolizace. Pro obyvatele města, kteří si do té doby žili více či méně poklidně pod vcelku umírněnou vládou Muhammada XII, nastalo docela kruté období.

Do hradu maurských panovníků z dynastie Nasrovců se nastěhoval se svým dvorem Ferdinand Aragonský a Alhambra se stala sídlem králů Granady.

Od té doby prošla mnoha úpravami a různými drastickými rekonstrukcemi i demolicemi. Chybělo málo a Napoleon by ji byl málem celou vyhodil do povětří. O její záchranu se zasloužil voják, který výbušninu znehodnotil, takže k výbuchu díky němu nedošlo.

Název Alhambra je odvozen z arabštiny a znamená Rudý hrad. Původ názvu nabízí několik verzí, z nichž jedna říká, že když hrad stavěli, pracovalo se dnem i nocí a dělníci si ve tmě svítili pochodněmi, v jejichž světle se stěny jevily jako červené.

Hradní komplex sestává s mnoha nádherných paláců v maurském stylu od nichž se výrazně liší renesanční palác, který si zde nechal postavit Karel V.

Oči přecházejí z pohádkové architektury jednotlivých nádherně zdobených staveb. K zastavení a ochlazení v horku zvou stinná zákoutí na nádvořích s nejrůznějšími studánkami a fontánkami.

Litovali jsme, že jsme si nemohli prohlédnout jednotlivé paláce, ale i prohlídka venkovních prostor celého areálu hradu byla úžasná.

Sešli jsme až dolů do podhradí, odkud bývala z řeky speciálním systémem čerpána voda do hradu a všech jeho jezírek a fontán. I odtud byl pohled na hradby a věže Alhambry kouzelný.

A rada pro všechny, kteří by tento světový unikát chtěli navštívit? Zajistěte si dostatečně předem vstupenky, je to možné i přes internet. Dokonce je lze údajně koupit i ve španělských bankách, což ovšem nemám ověřeno. A rezervujte si dostatek času na prohlídku, ať si ji můžete patřičně vychutnat a zažít.

Autor: Marie Kubešová | karma: 13.29 | přečteno: 1100 ×
Poslední články autora