Za krásami jihozápadní Anglie - Glastonbury

14. 04. 2017 7:52:18
Legendární ostrov Avalon krále Artuše, kolébka křesťanství v Anglii či místo konání největšího a nejznámějšího hudebního festivalu pod širým nebem, to vše si můžete představit pod pojmem Glastonbury.

Dodnes se dochovaly pohádky a pověsti mající původ v dávných dobách keltského osídlení, kdy zde vládli kraji obklopenému vodami jezer a bažin moudří druidové. Své legendy nezapisovali, ale šířili je pouze ústním podáním, takže se do dnešní doby zachovaly v mnoha různě upravených verzích, jak si je lidé po generace předávali.

Často se v nich vypráví o říši mrtvých, která se rozkládala na vrcholku kopce Tor. Vládl jí v nádherném skleněném zámku král víl Gwyn.

Tam přicházely duše mrtvých a znovu se rodily v nové podobě.

V kraji však docházelo k různým ďábelským rejdům, a proto se ke králi Gwynovi vypravil poustevník Svatý Collen, aby sjednal nápravu.

Když přišel do zámku a předstoupil před krále, sedícího na trůně z ryzího zlata, byl tak ohromen vší tou nádherou, že zůstal stát v němém úžasu a v skrytu duše zatoužil zakusit alespoň na chvilku také takový život.

Aby zahnal pokušení, rychle všechno kolem sebe pokropil svěcenou vodou. V tu chvíli zmizel celý zámek i s králem a na kopci stál jen osamocený poustevník.

Později byl na tomto místě postaven kostel zasvěcený svatému Michaelovi, který měl kopec chránit proti ďáblovi, zřítil se však při zemětřesení.

Do dnešní doby, se nezachoval ani další kostel postavený na témž místě, opět zasvěcený svatému Michaelovi. Zbyla z něho pouze věž a zřícenina se stala poutním místem.

Glastonbury Tor si do dnešní doby zachoval pověst místa, kde působí tajemné síly. Má zvláštní oválný tvar a po celém obvodu je tvořen jakoby terasami, které se ve spirále vinou až na jeho vrchol, což z pohledu shora vypadá trochu jako pyramida a symbolizuje to keltského Zemního hada.

Říká se, že senzitivní lidé se mohou při výstupu po této spirále dostat do zvláštního duševního stavu podobného transu.

My jsme šli rovnou nahoru příkrým chodníčkem mezi loukami. Cestou nás příjemně překvapila přepravka s nabídkou občerstvení a pokladničkou, uložená ve stínu pod stromem.

Zkusili jsme si představit něco takového u nás. Jak by to asi fungovalo a jak dlouho by tam ta pokladnička vydržela?

Odměnou za výstup na kopec nám byl překrásný výhled do kraje, který dodnes bývá v níže položených částech v zimě zaplaven vodou.

Odtud si lze představit, že se zde kdysi rozkládal ostrov Avalon ( ostrov jablek), který známe z pověstí o králi Artušovi a Morganě Le Fay.

Ostatně ještě v 5. století bylo toto území skutečně obklopeno vodou a močály, které byly později uměle vysušeny.

Podle jedné z legend Král Artuš se svým věrným Merlinem dosud na Avalonu v úkrytu čekají až bude Británii nejhůř, aby ji přišli zachránit.

Počátky křesťanství v Anglii můžeme hledat opět v Glastonbury. Pověst praví, že sem připlul po moři Josef s Arimatie, Ježíšův tajný učedník, (který ho sňal z kříže a pochoval do vlastního hrobu) a založil zde kostel. Když vystoupil z lodi, zabodl do země svou hůl a než se stačil pomodlit, hůl se zazelenala a rozkvetla.

Trnovník, který z ní vyrostl sice do dnešní doby nepřežil, ale jeho údajný potomek je tady dodnes.

Podle pověsti přivezl Josef z Arimatie do Glastonbury svatý Grál – kalich, ze kterého pil Ježíš při poslední večeři a do něhož pak Josef zachytil jeho krev. Když byl Grál ukryt ve studánce na úpatí Toru, voda se zbarvila Kristovou krví do červena a dodnes se věří v její zázračné léčivé účinky.

Studna Kalicha - Chalice Well leží v zahradě Chalice Well Gardens. Zahrada je kouzelná oáza klidu kde rostou prastaré tisy (v roce 1961 byl dokonce archeology vykopán neporušený pařez tisu starého přes 1800 let) a také několik posvátných trnovníků, z nichž jeden je považován za potomka trnovníku z hole Josefa z Arimatie. Zvláštní je, že kvete dvakrát do roka, přesně v období vánočních a velikonočních svátků.

Každé jaro, místní vikář a nejstarší dítě ze školy Svatého Jana v Glastonbury slavnostně uříznou jednu ratolest a pošlou ji královně.

Zajímavostí je, že zahrady jsou poutním místem nejen všech možných křesťanských církví a sekt, ale také nejrůznějších alternativních duchovních směrů a přesvědčení. Scházejí se zde aby se společně oddávali pocitu klidu, míru, lásky a sounáležitosti a přijímali milost a požehnání.

Glastonbury je považováno za kolébku křesťanství v Británii. Byl tam postaven první kostel údajně Josefem z Arimatie a dodnes je křesťanským centrem a poutním místem nazývaným také Britský Jeruzalém.

Glastonburské opatství bylo založeno benediktiny v roce 712. Během staletí mniši bojovali s různými převážně finančními problémy a tak se snažili co nejvíce upoutat pozornost ke křesťanské historii a zázračným vlastnostem tohoto místa.

V roce 1191 oznámili, že na území opatství objevili hrob krále Artuše a jeho ženy Guenevery. Na základě věšteckého snu vykopali hrob, kde byly nalezeny ostatky muže a ženy a železný kříž s nápisem Zde leží proslulý král Artuš na Ostrově Avalon.

Král Edward a jeho žena Eleonora nechali kostry zabalit do drahých látek a pohřbít pod hlavním oltářem kostela.

V roce 1539 bylo opatství na základě reforem Jindřicha VIII. zrušeno a zbouráno, poslední opat byl oběšen a rozčtvrcen.

V roce 1963 archeologové údajný hrob krále Artuše a Guenevery vykopali, nenašli však žádný důkaz, komu ostatky ve skutečnosti patřily. Železný kříž se už někdy v 18. století záhadně ztratil.

Archeologické vykopávky stále pokračují a postupně odkrývají zbytky církevních i provozních budov kláštera a hřbitova a tím i další střípky záhadami zahalené minulosti tohoto kouzelného místa.

Autor: Marie Kubešová | pátek 14.4.2017 7:52 | karma článku: 18.15 | přečteno: 740x

Další články blogera

Marie Kubešová

Věčné město Řím

O bohaté historii a úžasných památkách Říma toho bylo napsáno nepočítaně. Nic ale nemůže dostatečně vylíčit skutečnost. Do Říma prostě musíte jet a vidět ho na vlastní oči.

25.4.2023 v 20:33 | Karma článku: 14.32 | Přečteno: 292 | Diskuse

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

Toto povídání je staré 10 let a mým blogům se poněkud vymyká. Ale protože je bohužel stále spousta lidí, kteří bojují s nemocí, jejíž název, snad z pověrčivosti, zásadně nevyslovuji, je toto téma stále aktuální.

12.10.2022 v 10:22 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 477 | Diskuse

Marie Kubešová

Žamberk

V údolí Divoké Orlice, na křižovatce obchodních cest z Čech na Moravu a do Kladska, na místě bývalé slovanské osady, vzniklo ve druhé polovině 13. století německé městečko Senftenberg.

1.8.2022 v 13:32 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 235 | Diskuse

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

je barokní, původně lovecký zámeček, který najdeme nedaleko Prahy, na vrchu Čihadlo u Lysé nad Labem.

26.7.2022 v 17:20 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 299 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 563

Akční důchodkyně, vášnivá milovnice života a cestování.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...