Marie Kubešová

Za krásami jihozápadní Anglie -Lynmouth a Lynton

14. 05. 2017 0:58:30
Malebná vesnice Lynmouth se vine roklí kolem pobřeží Bristolského zálivu,kde se stékají a do moře vlévají řeky Západní Lyn a Východní Lyn. Městečko Lynton na ni shlíží z 210 metrů vysokého skalního útesu.

Dvojčata Lynmouth a Lynton leží v severním Devonu, v samém srdci Exmooru. Propojeny jsou lanovkou, která vede téměř kolmo vzhůru po skále. Je dlouhá 263 metrů a funguje na principu přečerpávání vody z říčky West Lyn.

Jejich historie sahá až do doby železné, což dokládá spousta zajímavých archeologických nálezů, které jsou k vidění v místním muzeu.

K největšímu rozkvětu však zde došlo až během posledních 200 let, kdy se staly místem vyhledávaným rekreanty a turisty. Ne nadarmo se této oblasti říká Malé Švýcarsko.

Jeden z nejslavnějších britských malířů 18. století Thomas Gainsborough, který zde prožil líbánky napsal, že tohle je nejkrásnější místo pro malíře - krajináře, jakým se Anglie může pochlubit.

Z Minehead jsme sem přijeli vyhlídkovým patrovým autobusem. Cesta vedla úchvatnou krajinou, ale terénem tak zvlněným, že jsme někdy měli pocit, že jsme na housenkové dráze. Autobus uháněl hned do kopce a vzápětí zase sešupem dolů silnicí tak úzkou, že jsme se každou chvíli museli přikrčit a uhnout před větvemi stromů, pod kterými jsme právě projížděli.

Lynmouth kdysi tvořily přímořské zemědělské usedlosti a rybářské domky, dnes jsou zde vedle sebe stylové hospůdky, kavárny, čajovny, obchůdky s nejrůznějšími suvenýry ale hlavně s výroky z vlny a ovčích kožešin. Na každém kroku najdete nějaký hotýlek nebo penzion.

V roce 1869 byla v Lynmouth založena záchranná stanice, která pomohla mnoha lodím v nesnázích.

K největší akci zde došlo v roce 1899, kdy byla loď s 15 námořníky a 5 učni těžce poškozena v bouři a potřebovala urychlenou pomoc, jinak jí hrozilo ztroskotání. Moře všude okolo bylo natolik rozbouřené, že záchranný člun nebylo vůbec možné spustit na vodu. Jedinou možností bylo odvézt loď po souši až do míst, kde bylo moře klidnější.

Dvacet koní a sto mužů vezlo loď na vozech z Lynmouth 24 km divokými a neschůdnými cestami Exmooru. Po cestě museli zbourat kamennou zahradní zeď a porazit obrovský strom aby mohli projet. Dojeli až do Porlock Weir, kde mohli člun konečně spustit na vodu.

Vyčerpaní a zmáčení muži nasadili své poslední síly k záchraně posádky z potápějící se lodi. Lidé byli zachráněni, ale čtyři koně uhynuli vyčerpáním.

V roce 1952 došlo v Lynmouth k povodni, jakou tam nikdo nepamatoval. Říčky Západní a Východní Lyn se po prudkých deštích rozvodnily a valící se voda strhla mnohé domy kolem pobřeží. Došlo i k 28 obětem na životech. Na připomínku ničivé povodně byl postaven kříž, na kterém je vyznačeno, kam až voda sahala. Na památku obětí je každoročně sloužena mše v místním kostele.

Městečko Lynton se rozkládá kolem farního kostela Panny Marie, od kterého je krásný výhled dolů na Lynmouth, na širé moře a na okolní vysoké skalnaté pobřeží. Věž kostela pochází ze 13. století, ale k jeho konečné dostavbě došlo až v roce 1741.

Lynton má krásnou radnici, muzeum a dokonce nemocnici a tak jako jeho dvojče Lynmouth spoustu různých krámků, hospůdek, hotelů a jiných možností ubytování.

Okolí nabízí krásné procházky a tůry do Exmooru, kde po skalách skáčou divoké kozy a ve vřesovištích pobíhají poníci.

Když jsme se chtěli vydat nazpět do Minehead, zjistili jsme, že autobus má poruchu a proto nepojede. Řidič obcházel autobus, neustále někam telefonoval a nakonec čekajícím na zastávce oznámil, že v Lynmouth není žádný náhradní autobus, proto objednal několik aut taxislužby, které všechny kdo čekají na autobus odvezou.

Auta za chvíli skutečně přijela a zdarma nás odvezla až do Minehead. Řidič, se kterým jsme jeli my asi hodně spěchal, protože těmi kopečky a údolími ujížděl neskutečnou rychlostí, takže jsme měli pocit jako bychom byli ve výtahu a jezdili neustále nahoru a dolů.

Do Minehead jsme dorazili v rekordním čase. Déle nám pak už trvalo jen ustálit žaludek ve stabilní poloze.

Autor: Marie Kubešová | karma: 16.83 | přečteno: 436 ×
Poslední články autora