Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bayreuth

Město Bayreuth je nejčastěji spojováno s postavou hudebního skladatele Richarda Wagnera, který zde prožil značnou část svého života a vytvořil svá nejvýznamnější díla.

Na výlet do Bayreuthu jsme se vydali, když u nás horko a sucho spalovalo trávníky, tam jsme však strávili celý den pod deštníky, protože počasí tentokrát přesně splňovalo tamní předpověď: střídal se silný déšť s mírným, bouřky s mrholením. Přesto jsme nelitovali – Bayreuth je krásný i v dešti.

Město leží v severním Bavorsku v jižní části Hornomohanské vrchoviny na řece Červený Mohan (Roter Main). Je hlavním městem vládního obvodu horní Franky a zemského okresu Bayreuth.

Původně zde stál hrad Leineck, ze kteho se však do dnešní doby žádné zbytky nedochovaly. Během 11. století se v místech, kde se dnes rozkládá Staré město (Altenstadt), začala rozrůstat osada. Již začátkem 12. století získala obec městská práva, první písemné zmínky o Bayrethu jako městě pocházejí z roku 1231.

V r. 1260 přešel dědictvím do majetku rodu Hohenzollernů a v r. 1361 udělil Karel IV. městu mincovní právo.

V polovině 15. století byl vybudován první hohenzollernský zámek, který stál na místě dnešního Starého zámku.

Pod vládou Hohenzollernů město prosperovalo, avšak v r. 1460 bylo po nájezdu husitů zle poničeno, vypáleno a obyvatelstvo vyvražděno.

Trvalo téměř 150 let, než se opět dostalo na takovou úroveň, aby sem mohla být v r. 1603 přestěhována markraběcí rezidence, která byla do té doby v Plassenburgu u Kulmbachu. V roce 1611 zde byl dokonce vybudován první městský vodovod. Dřevěným potrubím byla voda přiváděna z blízkého jezera do 4 městských kašen.

Bayreuthu však ještě nebyl souzen klid a prosperita a dál ho stíhala rána za ránou.

Již v roce 1605 zde došlo opět k požáru, kdy větší část města lehla popelem. V r. 1620 jej postihla morová epidemie a hned následující rok další rozsáhlý požár. Během třicetileté války byl opakovaně devastován. Teprve kolem poloviny 17. století se začal opět rozvíjet a v roce 1655 zde bylo založeno první gymnázium.

V r. 1683 se Bayreutský markrabě Kristian Arnošt osobně podílel na osvobozování Vídně, což připomíná markraběcí kašna, která byla na památku jeho vítězství nad Turky postavena před Novým zámkem.

Zhruba od 80. let 17. století začal Kristián Arnošt přijímat do svého panství hugenotské uprchlíky, čímž se zvýšil počet obyvatel a město se rozrůstalo. Byl postaven Nový zámek, radnice, kasárna a mnoho dalších významných budov. Budova radnice později vyhořela, proto město odkoupilo palác od baronky ze Sponheimu, ve kterém zřídilo novou radnici.

Kristián Arnošt založil Řád červené orlice a nechal postavit kostel, který byl vysvěcen v roce 1711.

V r. 1716 byla založena hraběcí porcelánka. 

K největšímu rozkvětu došlo za vlády Friedricha a Vilemíny z Bayreuthu, kdy byl postaven Nový zámek, markraběcí opera, revitalizován park a přestavěn zámek Eremitage.

Jednou z nejvýznamnějších památek je právě budova Opery, vybudovaná ve stylu italského pozdního baroka. Nechala ji postavit v letech 1744-1748 princezna Vilemina Pruská, skladatelka a manželka markraběte Friedricha z Bayreuthu, která divadelní provoz až do své smrti řídila. Slavnostně byla otevřena u příležitosti svatby markraběcí dcery s vévodou z Württembergu.

Budova Opery je celá ze dřeva, a proto byla postavena za městskými hradbami, aby se z ní nemohl na město šířit případný požár. Díky svému umístění a skutečnosti, že po smrti knížete roku 1763 byl provoz divadla zastaven a budova se dlouho nepoužívala, dochovala se tak prakticky v původním stavu. Markraběcí operní dům je uznáván jako nejkrásnější dochované barokní divadlo v Evropě a byl 30. června 2012 zapsán do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V roce 2014 byl poprvé zvolen na listinu sta nejvýznamnějších pamětihodností v Německu.

Po požáru Starého zámku začala výstavba nové části města ( nynější Friedrichstrasse) ve stylu tzv. Bayreutského rokoka.

V r. 1742 byla založena Friedrichova akademie, která byla o rok později povýšena na univerzitu, avšak veselý a hlučný život studentů vadil obyvatelům města, a proto byla přeložena do Erlangenu, kde je dodnes.

Bayreuth byl městem náboženské svobody, žili zde vedle sebe příslušníci různých vyznání. Jsou zde kostely katolické i protestantské, v r. 1760 byla dostavěna židovská synagoga a v r. 1787 založen židovský hřbitov.

V r. 1791 se stala oblast pruskou provincií a po porážce Pruska Napoleonem v r. 1806 bylo město po 4 roky okupováno a opět drancováno, tentokrát francouzskou armádou.

V r. 1810 koupil Bayreuth od Napoleona za 15 milionů franků bavorský král.

V novodobé historii Bayreuth proslavil zejména Richard Wagner, který tam zamýšlel uvádět své opery, avšak usoudil, že zdejší divadlo není pro jeho díla dost velké, proto nechal postavit divadlo nové, které bylo slavnostně otevřeno v r. 1876 a od té doby se zde každoročně koná vůbec nejstarší festival vážné hudby, jehož program je sestaven z deseti jeho oper. Festival dodnes připravují potomci Richarda Wagnera.

Wagner se usadil v Bayreuthu natrvalo, dokonce si zde postavil honosnou vilu (Villa Wahnfried), ve které je dnes jeho muzeum a v parku za vilou je také pohřben.

Wagnerova vila
Hrob Richarda Wagnera
Pamětí deska bayernského markraběte Friedricha na sloupku oplocení zahrady Richarda Wagnera

Ve vile se odehrávaly různé společenské události, synové R. Wagnera tam pozvali i Hitlera, který byl dlouholetým přítelem Wagnerovy snachy a obdivovatelem jeho tvorby, kterou nacisté úspěšně využívali ke své propagandě. Rodina Richarda Wagnera se ideologii Třetí říše nebránila, jeho vnuk dokonce sloužil za války jako zástupce civilního vedoucího pobočky Flassenbergského koncentračního tábora.

To vše však nic nemění na velikosti Wagnerova génia a kráse jeho milovaného Bayreuthu, který na svého slavného skladatele upomíná doslova na každém kroku. Na mnoha domech v centru města nás zaujmou malé sošky, zpodobňující ho jako dirigenta v různých pózách.

Hned za hradbami města se prostírá jedna z nejkrásnějších barokních zahrad v Německu Eremitage, která byla vybudována jako útočiště před životem na hraběcím dvoře. V r. 1719 zde byl dostavěn první zámek.

Starý zámek Eremitage

Starý zámek s vnitřní jeskyní, vodní fontánou, malebnou oranžérii a centrální stavbou  Slunečním chrámem, na kterém se nachází socha Apollóna, Boha múz, vás okouzlí.

Park Emitage
Zámek Eremitage
Park Eremitage

 

 

 

Eremitage
Pavilonek v parku Eremitage

V převážně barokním historickém centru Bayreuthu najdeme mnoho dalších krásných a zajímavých staveb, mezi jiným např. gotický původně špitální kostel, jehož patronkou byla Alžběta Durynská, dcera maďarského krále.

Starý zámek
Osmihranná zámecká věž - symbol Bayreuthu.

 

I v tak krásném městě, dokonce v historickém centru se najde takovéhle překvapení

Prohlídku města lze za pěkného počasí zakončit příjemnou procházkou a odpočinkem v některém z mnoha krásných parků. My jsme se sušili v příjemné kavárničce u dobré kávy s dortíkem.

 

 

 

 

Autor: Marie Kubešová | pátek 8.6.2018 18:27 | karma článku: 14,15 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

O bohaté historii a úžasných památkách Říma toho bylo napsáno nepočítaně. Nic ale nemůže dostatečně vylíčit skutečnost. Do Říma prostě musíte jet a vidět ho na vlastní oči.

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32 | Přečteno: 294x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

Toto povídání je staré 10 let a mým blogům se poněkud vymyká. Ale protože je bohužel stále spousta lidí, kteří bojují s nemocí, jejíž název, snad z pověrčivosti, zásadně nevyslovuji, je toto téma stále aktuální.

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Osobní

Marie Kubešová

Žamberk

V údolí Divoké Orlice, na křižovatce obchodních cest z Čech na Moravu a do Kladska, na místě bývalé slovanské osady, vzniklo ve druhé polovině 13. století německé městečko Senftenberg.

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

je barokní, původně lovecký zámeček, který najdeme nedaleko Prahy, na vrchu Čihadlo u Lysé nad Labem.

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Cestování

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

je dalším typem na výlet do okolí Chrudimi. Městečko, ležící na úpatí Železných hor, má zajímavou historii, krásně opravenou židovskou synagogu a židovský hřbitov.

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Akční důchodkyně, vášnivá milovnice života a cestování.

Seznam rubrik