Diskuse

Zámek Chyše

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VR

Tak jste splnila slib!;-)

Na zámku Chyše jsem byl dvakrát, poprvé při návštěvě u dcery, která bydlí u Kadaně a podruhé s důchodci od nás z vesnice, kterým jsem ho doporučil.

S dcerou jsme tam přijeli v sobotu dopoledne, ale bylo nám řečeno, že musíme počkat do odpoledne, protože na zámku jsou tři svatby. Na doporučení jsme si koupili prohlídku pivovaru. Prohlídka byla jen pro nás dva a s pivovarem nás seznámil a ochutnávku piva nám dal sám pan Lažanský. Poté jsme šli na oběd - jídlo je poněkud dražší, ale dobré, stejně jako pivo! Několik lahví Prokopa jsem si odvezl domů. Po obědě jsme šli na prohlídku, ale když nám bylo řečeno, že prohlídku za další hodinu povede pan Lažanský, tak jsme si počkali. Prohlídka místo plánované hodiny trvala téměř dvě a museli jsme se rozloučit, protože už se na nás tlačila další skupina.

Podruhé nás provázela paní Lažanská a spokojenost byla stejná.

Další dominantou obce Chyše je kostel Povýšení sv. Kříže na protější straně na kopci Špičák. Od zámku je dobře vidět. Neplést s klášterem, který je hned vedle zámku! Ten ale moc velkou parádu katolické církvi nedělá. Ze stran je jakžtakž fasáda opravená, ale nad průčelím by člověk splakal. Podle informace od pana Lažanského tam má církev pouze skladiště a nevyplatí se jí dělat bohoslužby, protože po vládě komunistů v obci nezbyli žádní věřící.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za Váš příspěvek. Jsem ráda, že potvrzujete můj skvělý dojem ze zámku i z Lažanských.

0 0
možnosti
ZD

Vzpomínám , byl jsem tam dvakrát v letech okolo roku 1969. Konkrétně si vzpomínám na televizor dole v hale, kde jsme mohli v noci výjimečně 16.7.1969 sledovat výstup člověka na Měsíc. Na pokojích byly vojenské patrové postele a celý den v parku nebo na louce pod obcí u Střely. Zámek připomínala jen stavba a krásné podlahy.

A pivovar - respektive jeho trosky tak, jak jsou na fotografii - si pamatuji. Tam jsme chodit nesměli. Dál si ještě vzpomínám na "děravý" strom v parku a hřiště.

Dík za milé připomenutí.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za Vaši vzpomínku. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Akční důchodkyně, vášnivá milovnice života a cestování.

Seznam rubrik