Diskuse

Hřensko

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Navštívil jsem tato místa těsně před tím, než začala "kůrovcová kalamita". A protože jeden známý sbírá staré pohlednice, tak vím, že spousta turisticky atraktivních míst byla v minulosti zcela odlesněná. Ještě po 2.sv.válce je na starých leteckých snímcích vidět mnoho luk na místech, kde po překliknutí na dnešní letecké snímky je les. Proč? Protože si naši dědové mysleli, že to, co oni zasadí, jejich synové a vnukové v budoucnu vytěží a zpracují. To se ale nestalo, dřevo např. ve stavebnictví bylo nahrazeno ocelí, dětem se vtloukalo do hlav, že sběrem starého papíru "zachraňují lesy", což je totální blbost, neb na papír se toho lesa zase tolik kácet nemuselo.

Takže to, co dnes mnozí ze slzou v oku pozorují jako přírodní katastrofu, je důsledek ponechání starého lesa nastojato v domnění, že to tak "vydrží navěky". Nevydrželo.

Brouček se pustil do hostiny na přestárlých porostech a díky tomu se znovu mnohde otevírají původní, dlouho neviděné rozhledy, kterými se kochali naši dědové a pradědové (samozřejmě i babičky a prababičky).

1 0
možnosti
Foto

Bohužel až na to, že ta holá místa nepokrývají zelené louky, ale pustá planina se suchými kmeny odumřelých stromů, což působí opravdu depresivně.

0 0
možnosti
JV

Díky za přiblížení, už dlouho jsme tam nebyli. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^ - nedaleko odtud je můj rodný kraj. Díky!

1 0
možnosti
PK

Tak konečně mohu říci: ,,Tam jsem byl". Moc pěkná připomínkaR^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS