Marie Kubešová

Cestování po Německu - Vánoční Lipsko

28. 12. 2016 0:00:00
Miluji vánoční trhy a Lipsko má jedny z nejhezčích jaké jsem viděla. Kouzelné, pohádkové, skvělý Glühwein, široká nabídka místních specialit na stáncích, sladkosti pro děti, úžasná atmosféra. A to vše v centru krásného města.

Lipsko, největší město Saska je proslulé světoznámými veletrhy, hudebními festivaly, slavnými rodáky a osobnostmi, které zde působily a mnohými jinými zajímavostmi.

Založeno bylo v desátém století slovanskými osadníky na soutoku tří řek a dodnes si nese památku na svůj slovanský původ ve svém názvu odvozeném od slova lípa.

Již od středověku bylo město důležitou obchodní křižovatkou, neboť se zde protínaly dvě nejdůležitější evropské obchodní cesty Via Regia a Via Imperii, což vedlo k čilému rozvoji obchodu a řemesel.

K jeho dalšímu významnému rozvoji přispělo založení univerzity v roce 1409. Studovaly zde napříč staletími různé známé osobnosti, mezi jinými např. Nietzsche nebo Angela Merkelová.

Z Lipska se rychle vyvíjelo významné průmyslové a kulturní centrum celého Saska. Dokonce mělo již v roce 1839 železniční spojení do Drážďan.

Mezi jiným je známé také jako město knih. Sídlí zde několik významných nakladatelství a více než 100 let se zde každoročně koná knižní veletrh. Knihtisk zde má dlouhou tradici. Od 17. století se zde vydávaly noviny, od roku 1650 dokonce „denní tisk“. Zdejší tiskař Breitkopf jako první také začal tisknout noty.

Lipská opera,která je třetím nejstarším hudebním divadlem v Evropě hostila ty nejvěhlasnější umělce evropského hudebního světa.

V Lipsku se narodil a hudbu vystudoval Richard Wagner, žil a působil tady Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann,Edward Grieg a až do své smrti zde téměř 30 let žil, učil a skládal svá nejslavnější díla Johann Sebastian Bach.

Vedl chlapecký pěvecký sbor Thomanerchor, jehož historie se datuje až do roku 1212, kdy byl založen mnichy při augustiánském klášteře. Sbor složený z chlapců ve věku od 9 do 18 let zpívá dodnes v kostele sv. Tomáše každý pátek večer a sobotu odpoledne.

Na památku Johanna Sebastiana Bacha a Richarda Wagnera se konají každoročně hudební festivaly.


Mezi známé osobnosti, které Lipsko proslavili patří také Friedrich Schiller a Johann Wolfgang Goethe nebo Martin Luther, který zde bojoval za reformaci církve.

V roce 1813 se u Lipska odehrála slavná Bitva národů, kde Napoleon utrpěl rozhodující porážku. Na její památku zde byl postaven Památník Bitvy národů a Ruský pamětní kostel.

Na konci druhé světové války bylo město těžce poničeno bombardováním spojeneckých armád ale některé části historického centra zůstaly naštěstí uchráněny.

Krásná je renesanční radnice a starobylé domy s půvabnými pasážemi plnými obchůdků a restaurací.

Za návštěvu určitě stojí také zoologická zahrada, která má největší zastřešený deštný prales v Evropě, ale tu jsme v rámci výletu na vánoční trhy navštívit nestihli.

Místo toho jsme náš výlet zakončili v příjemné stylové hospůdce, kde jsme měli čas rozmrznout u dobrého jídla a skvělé kávy.

Tak snad zas někdy příště.

Autor: Marie Kubešová | karma: 13.61 | přečteno: 311 ×
Poslední články autora