Marie Kubešová

Za krásami jihozápadní Anglie - Exmoor

8. 05. 2017 23:49:17
Pro milovníky přírody je v jihozápadní Anglii rozhodně třešničkou na dortu Exmoor. Kus nádherné neporušené přírody, kde za celý den nemusíte potkat člověka, jen tu a tam zahlédnete jelena, divokou kozu nebo stádo divokých koní.

Národní park Exmoor se rozkládá na pobřeží Bristolského kanálu na ploše zhruba 700 km2 a tvoří 59 km dlouhé pobřeží, plné vysokých skalních útesů. Je to nejvyšší a nejlépe chráněné pobřeží v Anglii a Walesu. Táhne se od Minehead až po Combe Martin.

Prastaré temné lesy plné křivolakých stromů, mezi nimiž do výšky prorůstají rhododendrony, které kvetou až vysoko v korunách krásnými světle fialovými květy střídají nedozírná rašeliniště, porostlá vřesem, kapradím, nízkými žlutě kvetoucími keříky a borůvčím. Pohled na kopce kam oko dohlédne pokryté fialovým vřesem je nezapomenutelný.

Kdysi tyto pahorky pokrývaly hluboké lesy, ale byly postupně vykáceny, aby uvolnily prostor farmám a pastvinám. Dodnes lze narazit na zbytky již dávno rozpadlých stavení.

Život v tomto drsném kraji v 17. století krásně popisuje R.D.Blackmore ve své knize Lorna Doonová.

Až do roku 1818 byly zdejší lesy královskou honitbou. Jeleni zde byli chránění lesním zákonem, aby byla v loveckém revíru zajištěna dostatečná zásoba zvěřiny.

Exmoor je protkán divokými horskými potoky a říčkami, z nichž největší je řeka Exe, podle níž celá oblast nese jméno.

Jako všude v této oblasti i v Exmooru byly nalezeny velmi zachovalé pozůstatky po prehistorickém osídlení.

Dodnes žijí v chráněné přírodní rezervaci nejrůznější vzácné druhy živočichů a ptactva.

Nejznámější jsou divocí koně (exmoorský pony), kteří byli dokonce dovezeni i k nám aby pomohli navrátit přírodní rovnováhu armádou zdevastované krajině v okolí Milovic.

Exmoorští poníci žijí ve své domovině sice volně, jsou však majetkem Správy národního parku a dalších 11 soukromých majitelů. Oblasti, kde se jednotlivá stáda pohybují jsou ohrazeny a na vrátkách je vždy upozornění, aby je návštěvníci zavírali.

Oblast Exmooru netvoří pouze rašeliniště a lesy. Jsou zde také starobylá městečka, kouzelné staré vesnice a osady kamenných domků se slaměnými střechami i samoty obklopené pastvinami se stády ovcí.

My jsme se do Exmooru vydali z Mineheadu. Historickou železnicí s parní lokomotivou jsme jeli do Dunsteru, středověkého městečka pod stejnojmenným hradem.

Původně zde stával zámek z 11. století, který byl normanským panským sídlem. Městečko po staletí žilo hlavně z chovu ovcí, zpracování vlny a obchodu s vlněnými látkami.

Hrad Dunster pochází z 12. století. Původně to byla dřevěná pevnost a později byl různě přestavován.

Měli jsme smůlu, že jsme si pro výlet vybrali právě zavírací den, takže jsme si hrad mohli prohlédnout jen z cesty.

Den strávený v národním parku Exmoor nám však všechno vynahradil.

Autor: Marie Kubešová | karma: 17.45 | přečteno: 327 ×
Poslední články autora